2023. március 2., csütörtök

MK4 Háttér - 010 - A sötétség felemelkedése 10/

 Egy Téli Hadtest őrmester furakodott át a köréjük gyűlt katonákon, egy torzonborz ember ősz hajjal és cserzett bőr szerű arccal. Szinte biztosan még a régi Téli Gárdában szerezte a fokozatát.

Az őrmester tisztelgett, felismerve Ilari csatamágus páncélját és a jobb vállvértjén lévő kapitányi rangjelzését. "Megsebesült, kapitány?"

Ilari megrázta a fejét. Volt rajta egy tucatnyi vágás, égés, és egy csontzúzódás a jobb lábán, ami olyan mélyre hatolt, hogy a fájdalom bele-bele döfött a testébe.  "Vigyen a poszadnikhoz, most azonnal."

Mielőtt követte volna az őrmestert, Ilari megparancsolta Roslov hadnagynak, hogy tegye rendbe magát és a katonákat. Pihenés, étel, tiszta egyenruhák, és lőszer utántöltés. Vislovski mester lelkére kötötte, hogy Szöget megjavítsák, a fegyvereit újratöltsék, az üzemanyagát pótolják, majd utána ő maga is pihenjen le. Nasdovich őrmester végre kimászott a Hadigép páncéljából, magas, tagbaszakadt nő volt, korommal és kisebb égésekkel borítva. Az őrült vigyora sosem hagyta el az arcát, csak akkor, amikor az egyik skrovenbergi szerelő nekiállt a páncélja javításának és újratöltésének. Ekkor aggódó anyaként figyelte a műveletet, mintha az elsőszülöttje műtétét követné, fájdalmas hangokat adva ki, amíg Roslov meg nem parancsolta neki, hogy menjen tisztálkodni.

Ilari követte az őrmestert északra a Lothpool folyó mentén, mely a város szívét vágta két felé. A vízi út tele volt kereskedők hajóival amik a földrész belseje felől érkeztek, árút szállítva, amit itt elcseréltek, vagy átpakoltak a délre tartó hajókra. Kevés hadihajót látott és ez aggasztotta Ilarit.

Elérték a város Kilenc Tábla nevű negyedét -- kilenc hatalmas fehér és vörös téglából épült épület, foglalt helyet egy központi kert körül. Ezek az épületek messze földön híres iskoláknak adtak otthon sok tudományágban, a mérnökitől az alkímia mesterségéig. Skrovenberg régóta Khador egyik fő tanuló és oktató központja volt. A poszadnik szerény palotája volt a tizedik épület, egy újabb építmény egyszerű szürke kőből, szinte szegényes a fennkölt, lenyűgöző szomszédok között.

Egy Hadigép páncélos páros állt a poszadnik palotája kapuja előtt, mögöttük az udvaron pedig tucatnyi Téli Hadtest lövész katona állomásozott. 

Az egyik Hadigép kérdés nélkül kinyitotta  a kaput, és Ilarit bevezették az udvaron keresztül a palota belsejébe. Az első helyiség egy zárt előszoba volt, gyakorlatias, polcokkal és padokkal, ahol lepakolhatta a felszerelését, mielőtt találkozik a poszadnikkal.

Ilari átadta a rúnázott puskáját a fegyvermesternek, aztán hálása engedélyezte a nőnek, hogy leszerelje róla a csatamágus páncélt.

"Megtisztítjuk és feltöltjük ezt önnek, uram." mondta a nő.

"Fogadja köszönetemet, őrmester." válaszolta, hirtelen rádöbbenve, hogy mennyire koszos. Talpától a feje búbjáig por, vér és a saját izzadsága borította. Valószínűleg olyan bűzös volt mint egy vágóhíd.

Az őrmester aki idevezette, észrevette Ilari feszengését a rongyos állapota miatt. "Nem aggódjon emiatt, uram. Láttam, hogy mi üldözte önöket, biztosra veszem, hogy a poszadnik azonnal látni szeretné."

A formaságok aligha számítottak, figyelembe véve, hogy mik várták őket kint, Skrovenberg falai alatt -- és még rosszabb, ami északon várt rájuk. Ilari elhagyta az előszobát két dísz egyenruhás katona kíséretében, kik a poszadnik címerét viselték a bal vállukon. Nem mondtak semmit, miközben a szürke márvány folyosón vezették, melynek falait az előző poszadnikok portréi díszítették. A folyosó végén díszes ajtó várta őket, Skrovenberg címerével -- egy stilizált folyó csorgott át Khador stilizált háromrészes címerén -- a közepén.

Az ajtó kitárult, és Ilari belépett Skrovenberg uralkodójához. A poszadnik  nagydarab ember volt, testes, széles mellkasú és erős karú. A haja és a szakálla fekete volt, szürkével tarkítva, arca pirospozsgás, mélyen ülő szemekkel. Nem egy jóképű férfi, de mégis erőt és rátermettséget sugárzott.

A poszadnik trónterme szerényen volt díszítve, egy pár ablakkal, amik a Kilenc Táblára néztek. Egy vaskos fa asztal állt középen, amire a város térképe volt kiterítve, a poszadnik saját dolgozóasztala, könyvespolcokkal borított falak, illően a városhoz ami a tanulásról volt híres. A poszadnik nem volt egyedül. Egy magas nő is a teremben állt, éles vonásokkal, szigorú arckifejezéssel. Sötét szürke csuklyát hordott fekete ing fölött, oldalán hosszú egyenes kard kandikált elő a külső ruházata alól. Úgy tűnik egyesek mégis hordhattak fegyvereket a palotán belül.

"Dmitri Meshik poszadnik vagyok," mondta Skrovenberg uralkodója. "Mi a neved kapitány?"

"Ilari Borisyuk, uram," mondta Ilari. A poszadnik technikailag kívül állt a katonai rangsoron, de a vérvonala valószínűleg ősi volt, ezért a tisztelet kijárt neki. "Szörnyű híreket hoztam."

"Borisyuk," mondta a szürke nő, mintha valahonnan ismerős lett volna neki a név. "Ön egy csatamágus?" A nő pillantása sosem hagyta el Ilarit, és a súlyába beleborzongott.

"Nem rég végeztem a képzésemmel a Druzsinánál, aztán Jéglesbe vezényeltek," mondta Ilari.

A nő szeme még jobban összehúzódott, és ez valahogyan még intenzívebbé tette a tekintetét. "Rendkívül idős egy kadethez képest."

"Kapitány," javította ki Ilari a nőt, aztán megjegyezte, "Ön pedig rendkívül életben van egy Szürkemágushoz képest. "

Úgy hitte, hogy a varázslók társasága akik egykor Khador szolgálatában álltak, és ellene fordultak az Infernál Háború alatt, már teljesen fel lett oszlatva, a tagjai pedig elítélve és kivégezve. Mesterlövészként vagy egy tucatnyi kutatás és kivégzés küldetést kapott olyanok ellen, akik elkerülték az első tisztogatást.

"Nem volt mindig csatamágus. Mit csinált, mielőtt előléptették ebbe a pozícióba?" kérdezte a szürke nő, kérdésével rátapintva a lényegre.

Vajon tudhatta? Morfondírozott Ilari, aztán így szólt. "Kicsoda maga?" A kérdése ugyanolyan éles volt, mint a nőéi.

"Ő Zariyah Volkova magziev," mondta a poszadnik, beleavatkozva a beszélgetésbe, amikor észrevette a köztük épülő feszültséget.

"Árulókat rejteget, poszadnik," mondta Ilari. Valami reakcióra számított Volkova magzievtől, de nem kapott semmit. A zavarta is, hogy árulónak nevezték, nem jutott át a jeges nyugalmán.

"Ő egy hazafi," mondta a poszadnik, bár ő maga sem tűnt sértődöttebbnek Ilari kemény szavai miatt, mint a nő. "Már bebizonyította a hűségét, és a Téli Hadtest tagja, ugyanúgy ahogy ön."

"Ha így szeretné, poszadnik," válaszolta Ilari, beletörődve hogy igaz kell legyen, ha már Volkova itt állt.

"Mit hozott a kapuinkra?" mondta Volkova, mintha a köztük elhangzott szavak arról, hogy ő az Anyaország ellensége, sosem történtek volna meg. "Jelentéseket kaptunk rejtélyes támadásokról a part vonaláról északra is és délre is. Ön látta őket, igen?"

Ilari rápillantott a poszadnikra, aki bólintott. "Válaszolhat neki."

"Marovánál kötöttek ki, ami egy falu Brone Pontjánál." mondta Ilari. "Jéglesből küldtek felderítésre és...ott léptem kapcsolatba az ellenséggel."

"Miféle ellenséggel?" mondta a poszadnik.

Ilari mélyet lélegzett. Valahogy, még mindennek ellenére is amit átélt és elszenvedett, rágondolni, ráadásul kimondani, lehetetlennek tűnt. "Az Orgoth visszatért, uram."





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése