2014. március 20., csütörtök

Warmachine / Hordes körkép, 2014 márciusa


Kedves Olvasó!


Ezen cikk célja az hogy összefoglalja hogy mi is ez a játék, kik, hol és milyen módon játsszák. Megpróbálom emészthető darabokra felosztani az információ tömegét és így megkönnyíteni az olvasó dolgát.

A játék


A Warmachine / Hordes MK2 2010-ben jött ki, maga az első kiadású játék( Warmachine MK1) 2003-ban jelent meg.
A játék két rendszerből áll :
  • Warmachine a világ „civilizált” nemzeteinek összecsapásait mutatja be, iparosodott nemzetek vívnak egymással csatákat politikai és vallási vonalak mentén. A fejlett nemzetek fő jellemzője a warjack – gőzhajtású harci robot – tömeges használata, az ezeket irányító csatamágusok, warcasterek a seregek parancsnokai
  • Hordes a világ eldugottabb népeinek és szervezeteinek háborúját követi, itt harci szörnyek és az őket irányító warlockok alkotják a sereg gerincét.



A játék kiadója a Privateer Press :

www.privateerpress.com

itt megtalálhatóak a galériák amik bemutatják a modelleket amik a játékhoz elérhetőek.

A játék fő jellemzője a szoros, precíz szabályrendszer amire nagyon vigyáz a fejlesztő és olyan módon van megfogalmazva ami inkább a kártyás játékok nyelvezetére hasonlít. Előnye az hogy minden játékos pontosan tudja hogy a szabályok, modellek hogy fognak működni az asztalon, függetlenül attól hogy hol játszik. Nincsenek házi szabályok, szabályvariánsok és rossz beidegződések. A magyar métából jó páran jártak már külföldi versenyeken és bárhonnan is jött az ellenfél nem lehetett félreértés a játék terén.

A játék nyelve az angol, szabálymagyarázatot érdemes kérni magyarul ha valami nem világos, de magukat a szabályokat nem fordította senki magyarra, mivel nagyon nehéz lenne megtartani a szabályhelyességet.

A modellek mellé jár egy szabálykártya amin rajta van minden szabály amivel az a modell rendelkezik. Ezeket a játék során könnyű áttekinteni, ellenfélnek átnyújtani elolvasásra, valamint ezen a kártyán szerepel a modell életereje. Az életerő pontokat a kártyákon kell jelölni, ezért a kártyákhoz érdemes beszerezni kártyavédő fóliát. Ezeket a kártyajátékokkal foglalkozó boltokban lehet kapni, 50,100 darabos kiszerelésben.

Világleírás, háttér( fluff )

Sokáig az volt a közvélekedés külföldön és itthon is hogy a Warmachine / Hordesnek nincs rendes háttérsztorija, illetve hogy a világ kevésbé van kidolgozva mint a Warhammer Fantasy, vagy Warhammer 40K esetében. Ez részben igaz is, a világ háttérsztorija sokkal kevésbé terjedelmes mint más, régebbi rendszereké, de ez megváltozni látszik. 2013-ban indult el a PP digitális könyvkiadó projektje a Skull Island Expedition : skullislandx.com/
Ezen kívül a háttérsztorit egy kicsit nehéz most már végigolvasni, mégpedig azért mert a sztori folyamatosan halad és még az MK1-es könyvekkel kezdődött. Az ottani történések aztán a megjelenő No Quarter magazineban folytatódtak, majd újra a fő szabálykönyvekben, majd újra az NQ magazinban. Ha valaki mégis el szeretné olvasni a dolgokat elejétől végéig, a PP Digital app-ban olcsón beszerezhetőek a régi szabálykönyvek, digitális, PDF formátumban, valamint az összes NQ magazin is.

Mindez Magyarországon


Magyarországon két városban van jelen a játék, Budapesten és Székesfehérváron. Budapest a valódi központ, ott találhatóak a legelhivatottabb játékosok, ugyanakkor viszont Székesfehérváron tartják a legnagyobb versenyeket a H.É.T rendezvénysorozatot.

Budapesten két klubban játszanak az emberek, ezek :


Cantina ( www.cantinaklub.com ), Alsó Erdősor utca 3 a 7. kerületben ( Rákóczi útról nyílik )
A Cantina egy olyan klubb ahol nyitvatartási időben mindig van személyzet és havi, illetve napi díj ellenében lehet játszani, terepek és terepasztalok a helyszínen. Itt játszik a magyar Warmachine közösség kemény magja.
Kit érdemes keresni : xor , xlorandx [kukac] gmail [pont] com , Wolfi , wof [kukac]freemail[pont]hu

D21 Klub, 1052 Semmelweis utca 3, a magyarok háza második emeletén van

"D21-es Bázisban mindig rendelkezésre áll terepasztal és tereptárgy a játékhoz. Nyitvatartási időt az Inkvizítor D21-es topicba (http://inkvizitor.hu/index.php/forum/viewthread/482/), a Facebook oldalukon (https://www.facebook.com/d21bazis), vagy a D21 Ellenfél keresőben (https://www.facebook.com/groups/615060521846264/) találhatjátok, de általában csütörtök, péntek, szombaton nyitva tart, valamint az előbb felsorolt elérhetőségeken bármilyen kérdést feltehettek."

Székesfehérváron egy klubban játszanak Warmachinet :

Főnixcsarnok ( http://www.hallofthephoenix.eu/hu/kapcsolat.html )
Kit érdemes keresni : peri.1stnonly[kukac]gmail[pont]comFőnixcsarnok , info [kukac] fonixcsarnok [pont]eu

Versenyek !


A játék lényege, legalábbis szerintem az hogy az erős, szoros meccseket vívjunk és ezeket a versenyeken találjuk. A helyzet jelenleg az hogy Budapesten nincs egy olyan bejáratott helyszín ahol kényelmesen meg lehetne szervezni egy 16 fős, 4 fordulós versenyt. Ezért a gyakorlat az hogy a Cantina klubban szervezünk max 12 fős versenyeket 3 fordulóban, ezek elég jól szoktak sikerülni.

A Warmachine verseny-világban az 50 pontos csaták számítanak szabványnak. A játéknak van egy évről-évre megújúló versenyküldetés csomagja, ez a Steamroller. ( http://privateerpress.com/organized-play/steamroller-tournaments )

A nagy versenyek így Székesfehérváron kerülnek megrendezésre a HÉT rendezvénysorozat keretében. Ez egy több versenyszámot és rendszert magában foglaló rendezvény, a legközelebbi október környékén lesz, és valószínűleg három fős csapatok versenye lesz.

Nemzetközi helyzet


Az utóbbi három évben kialakult egy nagyon jó vendégségbe járós szokás Budapest, Bécs és Pozsony között. Amikor valamelyik helyszín szervez egy versenyt, oda a többiek is hivatalosak, és ha tehetik akkor mennek is. Jártak már bécsiek a HÉT-en, és mi is voltunk Bécsben ottalvós, 2 napos versenyen februárban.
A magyar csapat, illetve csapatok ott voltak a 2011 és 2013-ben Salzburgban az OETC-n, ami a az európai ötfős csapatok tornája.
Tavaly október elején újra megrendezésre került egy csapatverseny, most már WTC néven, ahol már 32 ötfős csapat mérte össze tudását. Ide egy csapattal neveztünk és utazunk ki Belgiumba. Végül 2 győzelemmel zárt a magyar csapat. Az idei WTC-t Lengyelország rendezi és a helybőség miatt megemeltél a csapatok létszámát 64-re.

Warmachine : internetes felületek


A legnagyobb élet jelenleg a Facebookon van, sokan írnak ide minden nap mindenféle témában https://www.facebook.com/groups/warmachine.hun/ Ez egy zárt csoport, így csak az látja a bent lévő dolgokat aki tagja a csoportnak.

Csináltam még továbbá egy publikus oldalt a Facebookon ahová a fontosabb hazai dolgokat fogom linkelgetni, mit a csoportban mindenki írhhat és nyithat új témát.

Warmachine.hun Facebook oldal

Az LFG fórum volt a régi törzshely, de a fórum nehéz kezelhetősége miatt én annyira nem szeretem, a Facebook csoporttal ellentétben ez bárki számára olvasható.
http://lfg.hu/forum/index.php?showtopic=16223
Az Inkvizitor.hu fórumán is van egy téma a Warmachinenak, ott is lehet kérdezni, ez is publikusan olvasható.
http://inkvizitor.hu/index.php/forum/viewthread/122/

Youtube ! Méghozzá olyan formában hogy én és pár másik srác megpróbáljuk bemutatni a versenyszintű játékot és annak is megmutatni aki még nem tart ezen a szinten.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLcgm95v_3eMoEccyW_3rt-VNbQn-Istig
Ebbe a lejátszási listába kerülnek a jövőben elkészült videók is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése