2014. március 18., kedd

A listaépítés alapjairól

Bevezetőként álljanak itt a leggyakoribb Warmachine / Hordes formátumok, majd később kiderül miért.

Segédfogalom : Divide and Conquer : ez egy szám ami megmutatja hogy hányszor kell játszani minden listát egy eseményen. Amivel eddig találkozhattatok az a D&C 1, azaz egyszer kell minimum játszani mindkét listát.

Steamroller
Ha valaki ilyen mond hogy egy 50,42,35 pontos Steamrollerre megy, ez azt takarja, hogy 2 listás, Divide and Conquer 1 tornára megy. Ezek a rendezvények általában 3-4 fordulósak, egynaposak.

Iron Gauntlet
Az Iron Gauntlet az a PP világbajnokság neve, a 2013-as Lock and Loadon volt az első selejtező, majd utána sorra rendezték a régiókban a selejtezőket. A játékosok pontokat kapnak a helyezésekért és az idei 2014-es Lock and Loadra behívják a régiók éllovasait, és azok ott megküzdenek a fő-fő-fő szuper díjért. Ami ebben a formátumban lényegesen eltérő hogy 2 listás, teljes festettség, és a két lista akár két különféle frakcióból is kikerülhet, természetesen karakter korlátozva. Divide and Conquer 1. A teljes festettség és amiatt hogy nagyon sokszor egyszerre történtek ezek a tornák a Masters-el, a formátum nem lett annyira népszerű mint ahogy azt a PP szerette volna. A Masters presztízse nagyobb még mindig. Az idei Lock and Loadon ( június6 ) változtatnak a formátumon, és indul a következő éves szezon. Azt tartják válószínűnek hogy nagyban fog változni a formátum, lehet hogy még a különféle frakciók párját is elkaszálják.

Masters
Masters az 3 listás, nem lehet kevesebb, Divide and Conquer 1, minimum 5 fordulós torna. Értelemszerűen 32 játékosnál érdemes megszervezni, és mivel 5 forduló egy napra nagyon sok, két napos szokott lenni. A magyar métában nem játszottunk még Masters-t, csak Bécsben, de már ott is kijött az hogy a két listához szokott játékosoknak jó nehéz volt átállni a három listára.
Itt folytatódik , katt ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ



Egy olyan témáról szeretnék írni ma ami annyira nem volt előtérben az utóbbi időben, de lehet, hogy azelőtt sem. Ez pedig a listaépítés kultúrája 2013-ban és 2014-ben is, és az azutáni években.
Miről is van itt tulajdonképpen szó?
Kezdődött az egész 2012-ben, ahol bevezették a karakterkorlátozásokat. Az addigi listák nagyban változtak, nem lehetett már minden listába Tartatust, Gormant, Eyrisst tenni. A versenyre járó emberek egyre inkább rájöttek, hogy nem egyetlen listában kell gondolkodni, hanem lista-rendszerekben.
Miért jó ez?
A tavalyi év óta, meg talán idén is ha minden jól megy rendszeres versenyek kerülnek megrendezésre, nyerni pedig jó, ergo készülünk fejben ezekre. Készülünk szabályismerettel, taktikával, készülünk listaépítéssel. Ebből következik az hogy nem csak egy listában kell gondolkodni, hanem egy két vagy három listás rendszerben, attól függően mire készülünk. A cikk írásának pillanatában a soron következő verseny egy Cantinás Steamroller ami ugye 2 listás, majd a következő hónapban a pozsonyi Steam Storm, ami viszont Masters. Mindkettőre érdemes készülni, kinek mi a fontosabb.
Hogy álljunk neki a listaépítésnek?
Ha nem szeretünk listákat építeni, vagy még nincs benne tapasztalatunk, szétnézhetünk az endgamegaming.net-en és onnan kipuskázhatunk valamit. Mondjuk egy ilyet :
Hoarluk Doomshaper, Shaman of the Gnarls: 
Runes of War Tier 4
  • Mulg the Ancient
  • Earthborn Dire Troll
  • Dire Troll Mauler
  • Troll Axer
Trollkin Runeshapers
Trollkin Runeshapers
Trollkin Runeshapers
Trollkin Runeshapers
Krielstone Bearer and Stone Scribes Max
  • Stone Scribe Elder
Janissa Stonetide

Ebben egy karakter volt, Janissa, enélkül nincs Tier lista, és az egész nem működik. A Runes of War valószínűleg a legerősebb Troll lista még mindig, de sajnos van egy pár hard counterje ami ellen automatikusan veszít, peldául egy Circle Kromac lista ( Bestial ), vagy a Khador Butcher2 tier lista a korlátlan számú Doom Reaverrel.
Kell hát mellé egy másik lista amit feltehetünk akkor ha pont ezek közül jön valami szembe. A Doom Reavereket legjobban egy jó lövős sereg tudja megfogni ezért egy olyat kell mellé tenni, mivel közelharcban nem fogjuk tuni megfogni. A fenti Runes of War listát Jason Flanzer Troll pápa vitte először sikerre, addig nem próbálkoztak vele a népek mert nagyon drága, és a shok Runeshapert más listában nem lehet kihasználni, mivel FA:2.

A Warmachine Weekend Last chance qualifier ha jól tudom 8 vagy 9 körös volt, ennek Jason így vágott neki, azaz ez lett a második listája :

Grim Angus
  • Dire Troll Bomber
  • Storm Troll
  • Troll Impaler
Trollkin Fennblades Max
  • Fennblade Officer and Drummer
Scattergunners Min
  • Scattergunner Officer and Standard
Sons of Bragg
Dahlia Hallyr
  • Skarath
Fell Caller Hero
Feralgeist

Míg az első lista a sok olcsó Runeshaperrel és ARM23 és 22 beastekkel dolgozik, addig ez a második lista páncélban az alapot hozza, ARM18 és 16 beastekkel, de cserébe mozgékony és sok támadást tud leadni amiket nem fog meg a spell immunitás. A lista viszont nem tud páncélt törni, ezért jól meg kell gondolni hogy mi ellen elég, és mikor kell visszaváltani a másik listára.

Na, és hogyan tovább?
Megvolt az első lépés, van két életképes listánk, el kell menni és játszani velük. Aztán remélhetőleg adtunk mindkét listának valamennyi meccset változtatás nélkül, bár sajnos ez sem mindig esik meg így mert az első kudarc után már elkezdődik az agyalás hogy ez nem elég erős. Időmilliomosabb körökben adnak egy-egy listának vagy 10 meccset mire ráéreznek hogyan kell játszani és akkor kezdenek rajta csiszolgatni. Tegyünk fel hogy mindezt megtettük de még mindig nem tetszik valami, vagy a lista stílusa nem jön be, vagy az helyi méta olyan ami más megoldásokat kíván.

Első változtatás, cseréljünk le az egyik listánkban egy egységet egy másikra, vagy egy beastet / jacket cseréljünk le másmilyenre. Teszem azt nagyobb ütőerőre van szükség, vagy sok a Ravagore a métában, Storm Troll ki, Pyre Troll be helyette.

Második, drasztikusabb változtatás : vegyünk be egy új Warlockot / Warcastert.
Itt jön be viszont a rendszerben gondolkodás : melyik listás cseréljük le a kettő közül? A lista, B lista, esetleg töröljük mindkét listás és építsünk helyette 2 újat?
Én alapvetően azt tanácsolnám, hogy egyszerre csak egy listás cseréljünk. Ekkor látjuk hogy a megmaradó lista miket fed le, és milyen karaktereket visz el.
A példánknál maradva azt mondjuk hogy Grin Angust lecseréljük Captain Gunnbjornra. Powergamerek lévén tudjuk hogy Gunnbjorn alapból nem egy túl jó Warlock, viszont van egy Rock Wallja, és Janissaval két falat kirakva létrehozhatunk olyan zónákat ahova semmilyen talpméret nem tud berohamozni, így védve meg a beasteket. Itt jön azonban elő a probléma, Doomshapernél van Janissa és nem lehet onnan elmozdítani. Így már a kezdetekkor látjuk hogy ez a páros így nem lesz a lehető legerősebb, talán nem érdemes őket párosítani. Cseréljük le inkább akkor Doomshapert Gunnbjornra és hagyjuk meg Grim-et? Megtehetjük, de most elveszítjük a listák különféleségét, mindkét lista lőni akar és mindkét lista rossz páncélzattal rendelkezik, valamint egyik lista sem tud megbírkozni egy jó húsos listával, pl Rasheth Chain Gang Tier.
Elvetjük ezt az ötletet is, de mégis szeretnénk egy Gunnbjornt játszani, vegyük hát őt alapnak, és keressünk mellé egy olyan párt ami őt kiegésziti. A feladat nem könnyű, hisz most Gunnbjornnál lesz Janissa, ergo a másik listában nem tudunk Beast Bricket építeni ( pDoomy, eDoomy, pMadrak, Borka), viszont kéne egy lista ami tud páncélt törni. Így kb adja magát Madrak2, aki weapon mastert tud faragni gyalogságából, vagy pGrisell aki szintén jól meg tudja ezt oldani beastek nélkül. A kérdés a nap végén persze az hogy a métába, versenyre ahova készülünk ez elég lesz-e, vagy még így is annyi bad matchupunk maradt hogy nem tudjuk elkerülni.



Kupaktanács liga és az egész lista-rendszerekben való gondolkodás

Azért szerettem volna a ligában egy kicsit ezt megjeleníteni hogy valamilyen szinten hozzászokjunk ehhez a gondolkodáshoz és így ismerjük meg a seregünket. Egy kicsit szedjük össze magunkat, tegyünk le pár listát az asztalra és próbáljunk két hétig kitartani mellettük, és ne kezdjük nulláról az építkezést minden meccs után. Mert így nem tanulunk az egészből semmit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése