2023. november 26., vasárnap

2023.11.25 - Shroudfall - első világbajnokság - http://www.gamebreakers.at/

Szombaton volt egy szabad napom, így elmentem a Shroudfall világbajnokságra.

Na de miféle játék ez, és hogyhogy világbajnokság volt belőle Bécsben? Nos a játék még fejlesztés alatt van, két majdnem kész frakcióval és két másik, félkész frakció is létezik, de azok ezúttal nem voltak játszhatóak. 

A játék készítői régi ismerősök a bécsi Warmachine / Guild Ball / M:CP métákból, akik gondoltak egyet és fejlesztettek egy saját játékot. 

A játék váltott aktiválású, 36"x36"-es asztalon kell játszani, és pár új mechanikát hoz és más játékokból jónak tartott elemeket másol. Pár pontban összefoglalok jellemzőket ahogy eszembe jutnak, nem belemenve a részletekbe.

- A játékos ( és ellenfele ) a listájához meghatároz három küldetést amit játszani szeretne, aztán ebből egyszerre egyet-egyet kitiltanak, a maradék kettőből pedig 1-1-et kockával kidobnak.

- Ezután az üres asztalra kimérésre kerülnek a küldetések, majd a kezdődobás utána a terep is felpakolásra kerül.

-

 

- A terepet a játékosok felváltva teszik fel és minden terep fő és al részből áll, aki a fő részt teszi föl, az al részét a közelben az ellenfele teszi föl.

Itt az kép alján lévő kis erdő a fő terep a nagy erdő pedig a másodlagos, egymástól max 4"-re lehetnek.

- Az igazat megvallva ez a terep építést nekem tetszik annyira, nem hoz lázba a tervezésre ezen része, jobban szeretek már berendezett asztalra kerülni, és ott megoldani a helyzetet.

- Miután kész a terep, a felpakolás is egységenként felváltva történik

- Ezután a kezdő játékos belevág a játékba és az akció felváltva zajlik. Az egységek együtt mozognak, de külön-külön támadnak célpontokat a közelharci / lőtávjukban.

- Mindig mikor egy egység végez az aktivációjával, termel egy megadott mennyiségű erőforrást, ami a rendszer lényegét adja.

- Ez az Essence, amiből három fajta van és az egységek kártyáin egyes skillekhez szín kódolva meg van határozva hogy mennyibe kerülnek. 

- Ez aztán egy elég mély kör tervezést követel meg a játékostól, mivel Essenceből sosincs elég, és az optimális körhöz tartani kell a tökéletes sorrendet sárga és piros Essence termelő egységekkel. 

- A kockarendszer érzésem szerint egy kicsit túl van bonyolítva annak érdekében, hogy ne szórjon túlságosan, viszont ehhez három fajta - szürke / sárga / piros - kockákat használ. A szürke a leghitványabb, 0,1,2 van csak rajta, a sárgán 1,2,3 míg a piroson 2,3,4. 

- Minden támadás négy kockával történik ami a karakterlapokon fel van sorolva kb : Piros-Sárga-Sárga-Szürke stílusban, csak kis ikonokkal.

- Nekem itt van a legnagyobb nehézségem, mivel a támadó dobás profilja és a sebzésé nem azonos ( bár néha azonos ), és minden dobáshoz kockákat kell válogatni. Bár nem tart sokáig, sok kockadobás van egy játék során és mentálisan lefáraszt :)

- A játékot megnyerni a scenariokban elért pontokkal lehet, vagy elég nagy különbséget kell egy kör végén elérni, vagy az utolsó kör ami azt hiszem az örödik, több ponttal állni.

- Ezen kívül van még a Warmachineből ismert caster kill is, ahol az összes Essence Weaver jellemzőjű karaktert kell leölni, ezek jellemzően a sereg vezérei, de lehet belőlük akár több is a pályán, olyankor mindkettő elvesztésével van csak bukta.

- Ami még spéci volt ebben a versenyben, hogy minden terepet, sereget a játék készítői szállítottak, ezért van egy csomó félig festett sereg, még senkinek sincs saját serege rajtuk kívül, de nemsokára lehet febukkan egy-kettő.

- A két kezdő frakció a Silver Line, ami egy spanyolos conquistadoros stílusú frakció, bár nekik vannak goblin kisegítő csapataik, és a Pandák, amik cukik és idegesítőek, sok-sok trükkel.

- Végezetül : egy nagy kellemes nap volt ez a verseny, senki se tudta nagyon hogy mit csinál, állandóan a két fejlesztőt hívogattuk az asztalhoz. A harmadik körre már kezdett összejönni a fejekben valamennyi tapasztalat és már volt trükközés mindkét oldalon.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése